fredag 26 augusti 2011

Har du sett Herr Kantarell...står i enebacken!

Svamptider är det sannerligen - och har varit ovanligt länge i år. Vi var  upptagna med annat och därför totalt oförberedda på synen när den första sommargästen tumlade ur skogsbacken ovanför oss med kassarna fulla med gull`!
- Vilka svampmarker ni har - minns jag att den första plockaren sa när vi mötte honom på vägen. Han såg nästan lite nyvaken ut - som om han inte riktigt fattat själv hur alla svamparna hamnat i hans famn. Vi stirrade med illa dold avund på hans fulla kassar och insåg att vi uppenbarligen missat något. Några veckor senare har vi vant oss vid det nya läget - bilar och folk i varenda buske på helgerna.
Det finns skog och svamp så det räcker till alla - och ser vi bara till att gå över "våra" svampställen senast fredag eftermiddag så är det rätt så lungt. Dessutom kan jag scanna av rätt så rejäla områden från hästryggen - ni anar inte hur väl kantarellgult syns från den lite upphöjda sadelpositionen! Så jag är iiiinte bitter....

Dessutom har jag plockat massor med blåbär som ingen annan verkar vilja ha - inte kan väl Dvärgbandmasken redan ha skrämt bort folket? Och lingonen lockar med mörkröda klasar mot mossan redan - det är väl också ovanligt tidigt?
   Men håll med om att det vore smidigt med någon sorts skyltsystem i kantarelltider. Tänk om alla satte upp en skylt med text någonting i den här stilen " Området väster om Svartenvägen avplockat den 23/8 - bör vila i 10 dagar"  - vad praktiskt det vore! Så slipper man gå och leta i onödan - och ondgöra sig över att "folk" plockar av även de små kantarellfröna som skulle ha kunnat bli stora kantareller med en vecka till på nacken.
Eller vad säger ni, skogsmullar?

1 kommentar:

  1. Tjo! Vad gör jag med katarellerna? Kan de ätas som de är typ i en sallad eller...?

    SvaraRadera